Joga lica | Anja Šargin

Pozitivni modeli starenja

Starost se kolektivno doživljava kao najgori period života, kao mesto nemoći, izmenjenog izgleda, bolesti i umiranja. Zbog toga nastaje strah od starenja, i kriza srednjeg doba u kojoj mnogi pokušavaju da u svom životu obnove mladalački život. Od starosti se ne može pobeći, mi starimo onog trenutka kada se rodimo. Ali možemo da promenimo svoju predstavu o starosti, da je doživimo kao drugačiju i kao kvalitetan period života.

Zato treba za uzore da uzimamo one ljude čije starenje jeste pozitivan model. To su oni koji uprkos godinama nisu otpisali sebe, nisu prestali da se raduju životu, da održavaju smislene odnose s drugima, koji su emotivno povezani s drugima, koji imaju životni smisao, nisu odustali od onih ciljeva koje su imali i dok su bili mnogo mlađi, i nisu prestali da neguju svoj um i telo. Pokazali su i dokazali da može i drugačije.

Ovo je za promenu jedan u nizu pozitivnih modela starenja, i ljudi koji trebaju biti naš uzor.

Ova žena na slici se zove Ernestine Shepherd, rođena 1936 godine.  Mnogi će njenu mladolikost pripisati genima. Međutim, živimo u vremenu kada je nauka dokazala da geni nisu ono što određuje nas, nego mi svojim odlukama, navikama, svojom verom određujemo svoju genetiku. Ovo danas dokazuju naučna istraživanja Bruce Liptona. Životne tragedije nad kojima nemamo uticaj, zaista postoje. Međutim, većina ljudskih problema, bolesti i tragedija su stvar odabira, kao naša reagovanja i delovanja na isto.

Nemoćna starost je stvar izbora.

Slobodna volja postoji za svakoga.

0 Comments

Your email address will not be published.